Keuzes

Ik zie sommige mensen járenlang gebukt staan onder een plaatselijk zware onweersbui. Ze kijken hoofdschuddend naar de grond en steken paraplu’s op, de één na de ander,  in allerlei soorten en maten, maar die gaan helaas allemaal kapot zodra het te hard waait. En ze trekken een regenjas aan, zodat ze de regen niet voelen. “Ik verweer me wel tegen het geweld, hoor” zeggen ze met een verbeten trek om hun mond. De regen belemmert hun zicht en de angst dat de bliksem hen treft zet zich vast in hun spieren. Zo jammer. Ik hoop dat ze omhoog durven kijken, om te zien waar de lucht opentrekt. Dat ze gaan lopen naar een plek waar de zon schijnt. En dat ze daar, op een terrasje,  samen met vrienden van een lekker ijsje kunnen genieten.
Ik hoop dat deze mensen een  keuze gaan maken. De keuze om stappen te zetten naar een plek waar ze geen paraplu en regenjas nodig hebben, óf de keuze dat ze accepteren dat het even onweert en erop vertróuwen dat de bui overwaait.  Dan staan ze met een opgeheven hoofd en een verwachtingsvolle glimlach in de regen en dat voelt al heel anders dan jarenlang zuchtend naar de grond staren. En zodra ze in hun hart de eerste zonnestralen zien doorbreken klaart het weer op.

groetjes,
Tine

PS: Keuzes maken heeft ook te maken met loslaten. Loslaten is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Er wordt veel over geschreven. Daarom  heb ik een “blogkermis” over Loslaten  georganiseerd. Zie hieronder het resultaat:

Blogkermis over Loslaten

Dit is editie 1 van de blogkermis “Voel Vertrouwen”, met als onderwerp “Loslaten”.  In totaal werden 14 artikels ingezonden, daaruit heb ik er de volgende 6 geselecteerd:

In “De kunst van het loslaten” schrijft Guido de Valk op heldere wijze hoe je kan loslaten. Hij geeft aan, dat het belangrijk is, dat je beseft wát je wilt loslaten.  Het gaat daarbij niet om de actie, maar om het verlangen áchter de actie:  de kunst van het loslaten van Guido de Valk.

Levenservaringen  van je ouders kunnen een negatieve weerslag hebben op jouw eigen leven. Al wéét je wel dat je nare dingen, die in het verleden gebeurd zijn, beter kan loslaten, het is toch vaak een langdurig proces. Lees hier hoe een voetbalwedstrijd oude pijn boven kan halen: Nederland-Duitsland van Anoushka Rood.

Manon Brugman vertelt in “Loslaten” dat het heel menselijk is om veel van onze energie te steken in verzet tegen of frustratie over veranderingen (of het gebrek eraan). Als je dat kan loslaten geeft het een enorm gevoel van rust en vrijheid om gewoon ‘te zijn’. Als voorbeeld geeft ze, dat de planten zich ontwikkelen en groeien in de natuur naar gelang de omstandigheden: Loslaten  van Manon Brugman.

Ook Linda Nuyts heeft een dergelijk stukje geschreven over de natuur: “Groeien in het leven betekent voor mij meer en meer te zijn als een bloem en de kracht van het leven door je voelen stromen.” Loslaten en Vertrouwen van Linda Nuyts.

In het volgende blog kan je lezen, dat je tot betere resultaten kan komen als je overtollige spanning kwijtraakt: Meer resultaat door te ontspannen van Martijn Meima.

Last, but not least, laat ik Erwin de Beer aan bod komen. Hij beschrijft een boek dat hij gelezen heeft. Een boek over het realiseren van je passie, waardoor je ook anderen kan inspireren. Om zover te komen begin je met de ballast die je in de loop van je leven verzameld hebt overboord te gooien… Gelezen: “Dromen worden werkelijkheid” van G.L.A. Vrijdag van Erwin de Beer

Ik nodig hierbij alle deelnemende bloggers uit om naar deze blogkermis te linken, of een link te leggen naar je favoriete artikels op je eigen blog.

Groeten,

Tine de Jong-Veenstra

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-15 jaar), NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), en Reset (filosofische roman). Daarnaast ontwikkelt ze nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken, geeft studiebegeleiding en doet photoshoots.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Keuzes

  1. Danny zegt:

    Mooi weer! De vraag kan ook zijn, is het eigenlijk wel mogelijk om iets vast te houden? Volgens mij bezitten we niks, ook al denken we dat we dat doen. Alleen die gedachte al maakt loslaten makkelijker en geeft ruimte voor nieuwe dingen.:)
    Groetjes,
    Danny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s