Als jij en je kinderen niet gelukkig zijn.

“Als mijn kinderen gelukkig zijn, dan ben ik het ook.”
Mooie gedachte. Niets mis mee.
Maar wat als jij en je kinderen al een lange tijd niet gelukkig zijn?

Schilderij Tine de Jong-VeenstraPas op dat je dan niet doorschiet naar: “Pas als mijn kinderen gelukkig worden, dan kan ik ook gelukkig worden.”
Onbedoeld vraag je zo nogal wat van ze: zij moeten jou het gevoel geven dat ze gelukkig zijn zodat jij gelukkig kan worden. Leg de verantwoordelijkheid van jouw geluk niet bij je kinderen…Want het zijn kinderen, die pas iets kunnen geven als ze voldoende hebben ontvangen, het liefst van jou.
Wat gebeurt er als je het omdraait: “Als ik gelukkig ben, dan zijn mijn kinderen het ook.”
Ik denk dat dat werkt. Dus: wees gelukkig. Ik wil niet zeggen dat je geforceerd moet lachen om de schijn op te houden. Integendeel. En ik wil ook niet zeggen dat je nooit aan je kinderen mag laten zien dat je verdriet hebt. Kinderen voelen de spanning toch wel als jij niet gelukkig bent, ook al denk je misschien dat niemand het door heeft. Die spanning is juist funest. Ik wil wél zeggen: cijfer jezelf niet constant weg, jij mag er zijn. Onderneem dingen die je zelf leuk vindt. Zorg niet alleen goed voor je gezin, maar ook voor jezelf, wees minder hard voor jezelf. Stel grenzen.
Als jij gelukkig bent, straal je dat uit naar je kinderen. Sta jezelf toe te genieten van kleine dingen, of van grote dingen; leef je kinderen voor dat alles de moeite waard is. Kinderen hebben dat nodig om zich veilig te voelen. Dat geeft hen -daar heb je mijn stokpaardje weer- vertrouwen.

liefs,
Tine

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-15 jaar), NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), en Reset (filosofische roman). Daarnaast ontwikkelt ze nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken, geeft studiebegeleiding en doet photoshoots.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Als jij en je kinderen niet gelukkig zijn.

  1. Danny zegt:

    Vertrouwen is het toverwoord Tine, mooi verwoord!x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s