Vrijheid met zelfbeschikking.

Ken je de Vier Vrijheden, die President Roosevelt voor het eerst in 1941 noemde? Freedom of speech and expression, Freedom of worship, Freedom from want, Freedom from fear.
Stel, je hebt dat allemaal: voldoende eten, drinken en verzorging, plus een plek om te wonen, de vrijheid om voor je mening en je godsdienst uit te komen en dat alles zonder vrees. Ben je dan vrij? Of is daar nog meer voor nodig? En zo ja, wat dan? Moeten je omstandigheden aan bepaalde voorwaarden voldoen om vrij te zijn, of moeten je eigen capaciteiten aan bepaalde voorwaarden voldoen om vrij te zijn? En is vrij zijn hetzelfde als je vrij voelen?

Voor mij heeft vrijheid sterk te maken met zelfbeschikking.
Met zelfbeschikking bedoel ik niet, dat iedereen zijn eigen gang moet kunnen gaan zonder daarbij rekening te hoeven houden met anderen en dat niemand zich met elkaar mag bemoeien. Ik bedoel met zelfbeschikking: de vrijheid om te leven op een manier waar iemand zelf achter staat, een manier die bij degene past, die authentiek is.

Voor zelfbeschikking heb je een interne locus of control nodig: het besef dat je invloed kunt uitoefenen op jouw omgeving en jouw resultaten.
Als je geen interne locus of control hebt, maar een externe locus of control, dan heb je het idee dat anderen alles voor jou bepalen. Dit wekt probleemgedrag op. “Het maakt toch niet uit wat ik doe, dus ik doe maar wat ik wil.” Dat is slachtoffergedrag; je handelt dan vanuit hulpeloosheid, niet vanuit vrijheid.

5 mei vieren we onze vrijheid. Dat is mooi, vind ik. Want ik vind het belangrijk om stil te staan bij de vrijheid en ook bij de verantwoordelijkheid die ieder van ons heeft om die vrijheid voor elkaar te waarborgen.

Tine de Jong-Veenstra

PS: Voel je vrij om een reactie achter te laten… 🙂

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-15 jaar), NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), en Reset (filosofische roman). Daarnaast ontwikkelt ze nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken, geeft studiebegeleiding en doet photoshoots.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s