Huiselijk geweld. Make it seen, make it stop.

Huiselijk geweld komt van alle geweldsdelicten het meest voor. Omdat het zich in de privésfeer afspeelt, wordt het vaak niet gezien door buitenstaanders. ‘Huiselijk’ zegt hier overigens niets over de plek waar het geweld plaatsvindt, maar over de afhankelijkheidsrelatie tussen slachtoffer en dader. Naast partners, ouders, kinderen, huisvrienden en andere familieleden kunnen ook hulpverleners, trainers, priesters, bazen en docenten daders zijn.

Ik ben van mening dat als huiselijk geweld meer zichtbaar wordt, het af zal nemen. Manieren om het meer zichtbaar te maken zijn o.a. informatie geven, er over praten en schrijven. Schrijven is het minste wat ik kan doen…

Huiselijk geweld is een parapluterm voor verschillende vormen van geweld binnen de privésfeer, die ik hieronder kort beschrijf.

• (ex-)Partnergeweld is elk gedrag in een intieme relatie dat gebruikt wordt om een partner te domineren en waarbij de persoonlijke integriteit wordt aangetast.

• Kindermishandeling: elke vorm van lichamelijke, emotionele of seksuele geweldpleging of verwaarlozing bij minderjarigen. Ook geweld tegen het ongeboren kind, bijvoorbeeld door verslaving, valt hieronder.

• Siblinggeweld: geweld met een grote intensiteit en kwade bedoelingen tussen broers en zussen. Dit is de meest miskende vorm van huiselijk geweld. Bij siblinggeweld komt het voor dat de rollen van slachtoffer en dader onderling wisselen.

• Oudermishandeling: geweld tegen ouders door een inwonend kind (tot ± 24 jaar) Het gaat om kinderen die de bedoeling hebben hun ouders pijn te doen en te kwetsen en niet om jongeren die hun eigen kracht niet kennen. Hierbij gaat het niet alleen over lichamelijk geweld, maar ook om morele of psychische kwellingen en bedreigingen die de ouders totaal overstuur maken.

• Ouderenmishandeling: het handelen of nalaten van handelen waardoor de oudere persoon (ouder dan 65 jaar) lijdt en waarbij de oudere gedeeltelijke of volledige afhankelijk is van de dader. De dader handelt meestal uit financieel gewin, desinteresse of wraak. Soms is de mishandeling het gevolg van overbelasting van de mantelzorger. Dit laatste noemen we ‘ontspoorde zorg’.

• Seksueel geweld: elke vorm van seksueel getinte, ongewenste handelingen, zoals aanranding, verkrachting, incest, seksueel misbruik, seksuele intimidatie en gedwongen prostitutie.

• Vrouwelijke genitale verminking: het zonder medische reden besnijden van meisjes en vrouwen. Hierbij worden de uitwendige geslachtsorganen gedeeltelijk of compleet weggesneden.

• Eergerelateerd geweld: geestelijk en/of lichamelijk geweld dat wordt gepleegd in naam van behoud of zuivering van de eer van een individu of dat van een familie, clan of gemeenschap. Het kenmerk van eergerelateerd geweld is het collectieve karakter; de dreiging komt niet vanuit één persoon maar vanuit de gemeenschap. Naast meisjes/vrouwen kunnen ook jongens/mannen slachtoffer zijn, bijvoorbeeld als zij weigeren mee te werken aan eerzuivering, homoseksueel zijn of een gedwongen huwelijk weigeren.

• Dating violence: geweld dat in de beginperiode van een relatie bij jongeren wordt gebruikt. Het varieert van extreme jaloezie tot vernederingen in het openbaar en van slaan tot gedwongen seks.

Zo, ik heb nu een stukje geschreven, maar binnenkort zal er in Alphen aan den Rijn ook gepráát worden over huiselijk geweld. Gespreksleidster Eveline Verhoeve van Debatcafé OpHetDorp Alphen zal namelijk dit thema centraal stellen op vrijdag 15 juni 2012. Iedereen is welkom om te komen kijken, luisteren, vragen te stellen of iets te zeggen. Het parkeren, de toegang, hapjes en drankjes zijn gratis en er is een lift aanwezig.

Hoe erg is het eigenlijk? Welke hulp is/wordt er geregeld in Alphen aan den Rijn op het gebied van huiselijk geweld en weten de slachtoffers en hulpverleners de weg er naar toe? Daarover gaat het debat op 15 juni in de kantine van de Limeshal, Kees Mustersstraat 8 in Alphen aan den Rijn.
De inloop is om 17.00 uur en napraten/netwerken is tot 19.00 uur. Het debat zelf is van 17.30 tot 18.30 uur. Om dit brede onderwerp bespreekbaar te kunnen houden binnen de beschikbare tijd wordt tijdens het debat ingezoomd op één vorm van huiselijk geweld: partnergeweld.

Ik hoop dat veel mensen komen, want met meer mensen zie je meer.
Wie gaat er met me mee?

Met vriendelijke groet,
Tine de Jong-Veenstra

PS: Wil je meer over huiselijk geweld weten, dan kan ik je deze links aanbevelen:

Chatten met een hulpverlener en test om geweld in je relatie te meten: https://www.veiligsamen.nl/
Advies en melding kindermishandeling: http://www.amk-nederland.nl/
Informatie over huiselijk geweld: http://www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl/

Schakel bij direct gevaar de politie in; bel 112.
Is er geen spoed, dan kun je ook het algemene telefoonnummer bellen: 0900-8844.

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-15 jaar), NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), en Reset (filosofische roman). Daarnaast ontwikkelt ze nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken, geeft studiebegeleiding en doet photoshoots.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s