Stem wijzer

Geen idee waarop je gaat stemmen? De stemwijzer kan dan handig zijn; je krijgt 30 keer een stelling, je geeft aan of je het ermee eens bent of niet en vervolgens zie je met welke partij jouw antwoorden het meest overeenkomen. Simpel, toch? Nou, eerlijk gezegd vind ik het niet zo simpel als het lijkt.

Vaak ben ik het in eerste instantie eens met een stelling. Maar voordat ik op “eens” klik, aarzel ik en dan denk ik bijvoorbeeld: “Ja maar, hoeveel kost dat dan? Is er dan nog wel geld over voor belangrijkere zaken?”
Of ik vind een stelling meteen onzin. Maar voordat ik op “oneens” klik, denk ik: “Nou, als er aan die en die voorwaarden zijn voldaan, dan is het anders.” Dus mijn antwoord zou zijn: “Eens, mits bla bla bla.” Maar dat antwoord staat er niet tussen… Lastig.

Voorbeeld? Oké. Laten we gelijk de eerste stelling erbij pakken:
De gemeente moet het mogelijk maken om een referendum te houden bij belangrijke beslissingen.
Ja, dat moet mogelijk zijn, vind ik. Een referendum is democratisch. Het volk beslist heel direct. Dat lijkt me goed, want dan is iedereen veel meer bij het beleid betrokken. Participatie! Eens? Maar is het nu wel verstandig? Heeft elke burger de mogelijkheid om zich voldoende in de vraagstukken te verdiepen om een wijze keuze te kunnen maken? Is er genoeg – onpartijdige – informatie aangereikt, heeft iedereen zin en tijd om daarover na te denken, wil iedere inwoner die verantwoordelijkheid krijgen? Hebben we in Nederland niet juist een gekozen volksvertegenwoordiging omdat we vinden dat we keuzes maken beter aan mensen kunnen overlaten die zich dagelijks ermee bezighouden en beter het groter geheel kunnen overzien?
Ben ik het nu eens of oneens met de stelling?

Nog een voorbeeld:
Stelling 6: Alphen aan den Rijn moet uitgeprocedeerde asielzoekers zo nodig onderdak bieden.
Uitgeprocedeerd? Dan is het klaar, dan moet je het land uit. Dus dan geven we geen opvang meer. Je moet ergens een grens trekken. Maar je kunt mensen toch niet aan hun lot overlaten? Als ze niet één-twee-drie terug kunnen naar hun eigen land, omdat hun thuisland niet meewerkt bijvoorbeeld, gaan we ze dan op straat zetten? Als ze wel willen meewerken aan een terugkeer naar eigen land, moeten we ze wel wat tijd geven en ze helpen om de terugkeer goed te kunnen regelen…
Zo zit ik een tijdje te dubben of ik het eens of oneens ben met de stelling.

Gelukkig kun je, als je je eenmaal door de 30 stellingen heen hebt geworsteld, alle antwoorden van de partijen met elkaar vergelijken. Doe dat vooral. Dan lees je namelijk ook de mitsen en maren van elke partij, dan begrijp je beter waarom ze het eens of oneens zijn met een stelling en kun je beter zien of het met jouw idee matcht.

Eigenlijk zou je de stemwijzer daarna nóg eens moeten invullen. Dan zie je pas echt met welke partijstandpunten je het meest eens bent en zul je wijzer kunnen stemmen bij de herverdelingsverkiezingen.
Woensdag 13 november 2013 is het al zover!

De stemwijzer voor de herverdelingsverkiezingen van gemeente Alphen aan den Rijn-Boskoop-Rijnwoude vind je hier: http://alphenaandenrijn.stemwijzer.nl/

Groeten,
Tine de Jong-Veenstra
(kandidaat raadslid VVD)

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-15 jaar), NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), en Reset (filosofische roman). Daarnaast ontwikkelt ze nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken, geeft studiebegeleiding en doet photoshoots.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Stem wijzer

  1. Mieke zegt:

    In de landelijke stemwijzer lees ik de standpunten altijd tegelijk met de vraag.. Kan dat hier niet? Maar dan nog, na het lezen van ieder standpunt denk ik ook.. “Tja, zit ook wel wat in” ..

    • tinexpression zegt:

      Ja, ik zie nu inderdaad dat je de standpunten van de partijen al bij elke vraag kunt bekijken. Ik had dat niet gezien. Ik deed de test op de telefoon, daarop stond niet aangegeven dat ik de standpunten meteen kon bekijken. Goed dat je die mogelijkheid even aangeeft, Mieke!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s