Lef.

Als ik lef zou hebben, dan zou ik . .

Over de zin die hier boven staat heb ik vandaag steeds “op de achtergrond” nagedacht. Het is de zin die Sonja Broekhuizen als eerste opdracht gaf aan iedereen die meedoet (waaronder ik) aan haar 6-daagse cursus ‘Hardop dromen’.

Er kwam niet meteen iets in me op wat ik zou doen als ik lef zou hebben. Ik vroeg me af waarom niet. Zijn er dan geen dingen die ik zou willen doen als ik het lef had? Natuurlijk wel. Maar zou ik die dingen dan ook daadwerkelijk gaan dóen als ik lef had? Nee… Want ik leef niet alleen. Ik houd rekening met anderen. Met mijn man en kinderen, familie, vrienden, opdrachtgevers, klanten, etc. Als ik géén rekening met anderen zou hoeven te houden… Tsja… dan zou alles anders zijn… Nou ja, alles? Ik ben tamelijk blij en tevreden met mijn leven op deze manier, dus ik wil er weinig aan veranderen. Maar als ik er niemand mee zou benadelen, dan zou ik dag in dag uit willen schrijven. Het ene boek na de ander. Op de hei. Nee, liever in een bos, aan een meer, alleen, in een houten huisje. Ik zou het willen afwisselen met nachtenlang dansen. En ik zou ook nog willen leren bergbeklimmen (maar ik heb hoogtevrees) en ik wil weer wildwaterkajakken, zeilen, snorkelen… Diepzeeduiken lijkt me fantastisch! (maar dieper dan 5 meter vind ik al eng) Ik zou ook best polo wedstrijden met eigen paarden willen doen (die ik niet heb en ik kan amper paardrijden), ik zou ontzettend graag leadzangeres willen zijn in een band (maar zo goed kan ik helaas niet zingen. Graag in een volgend leven!) of drummer, ik zou ons huis en alle spullen willen verkopen en dan gaan reizen, zwerven, elke avond een kampvuur willen maken, mensen in arme landen helpen, schilderen, met andere mensen iets groots opzetten wat de wereld totaal verandert… Dat zijn zomaar een paar van mijn dromen.

Heb ik eigenlijk wel lef? Ja en nee. Nee, omdat ik sommige dingen eng vind om te doen. Ja, omdat ik  mezelf er de laatste jaren steeds meer toe zet om over angsten heen te zetten. Ik laat me niet langer door angst belemmeren.

Ik hoop dat ik in 2014 eindelijk een balans bereik tussen wat ik zelf echt wil en wat anderen echt willen, de balans tussen vrijheid en gebondenheid! Dat ik het lef heb om met elkaar keuzes te maken om dat te bereiken.

groeten,
Tine de Jong-Veenstra

PS: Heb je interesse in de cursus ‘Hardop dromen’ van Sonja Broekhuizen? Kijk dan op http://sonjabroekhuizen.nl/hardop-dromen-6-daagse-cursus/
Volgens mij kun je je vandaag nog opgeven. Het is gratis, leuk toch?

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-15 jaar), NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), en Reset (filosofische roman). Daarnaast ontwikkelt ze nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken, geeft studiebegeleiding en doet photoshoots.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Lef.

  1. HilkeTol zegt:

    Mooi blog, (deels) herkenbaar ook. Wat ik niet zou doen als ik met niemand (inclusief mijn eigen wensen) rekening zou houden …………….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s