Geen plaats voor kwetsbaarheid.

Vind jij het stom dat een kwetsende poster werd verwijderd op school?

Uit de Telegraaf, 14-1-2015: “De directie van het Kennemer College in Heemskerk heeft een door een docent opgehangen Charlie Hebdo-poster van een zoenende moslim met een cartoonist op deze school laten verwijderen. Dit nadat voornamelijk moslimleerlingen erover hadden geklaagd. Ze reageerden er erg emotioneel op en hebben de poster als kwetsend ervaren.” 
Heel veel mensen hebben in hun reacties op het artikel laten weten dat ze het belachelijk vinden dat de school de poster heeft verwijderd.

Wat vind jij?

Vind jij het ondenkbaar dat er mensen zijn die sommige posters of spotprenten té kwetsend vinden? Vind jij het zwak als die posters dan weg worden gehaald? Vind jij dat iedereen overal maar tegen moet kunnen? Dan heb ik een vraag voor jou:

Stel je voor dat er op jouw werk (of op de school van jouw kinderen) posters hangen waarop mannen staan die met minderjarige jongens tongzoenen. Op elke muur hangt zo’n onfrisse poster, de een nog misselijkmakender dan de ander. De jongens lijken op je zoontje. Wat doet dat met je? Oh, pedofilie is verboden bij de wet? Maar als pedofielen nou vinden dat liefde tussen alle leeftijden bestaat? Vind je dat het dan moet kunnen omdat het onder vrijheid van meningsuiting valt?
Oké, ik verzin nu wat andere voorbeelden die wel mogen van de wet:
Posters met grote foto’s van seksueel overdraagbare aandoeningen er op, met nietsverhullende tekst en uitleg erbij. Vind je het prima als die op openbare plekken hangen, waar iedereen, ook bijvoorbeeld kleine kinderen, ze kunnen zien? Hè, weer iets met seks, sorry. Wat totaal anders dan: posters van depressieve jongeren die samen voor de trein springen? Of posters van woedende voetballers die heel goor hun eten uitkotsen over een scheidsrechter en over hem heen pissen, of posters van kippen en varkens waarbij je tot in de detail kunt zien hoe hun keel wordt doorgesneden? Niet genoeg kwetsend? Oh wacht, dit dan: een poster van mensen met varkenskopmaskers op die de keel van een kind doorsnijden… en op de achtergrond bungelen naakte vrouwen – of resten ervan – aan vleeshaken! Het zou zomaar een poster kunnen zijn van een groep die tegen de bio-industrie is. Vrijheid van meningsuiting. Lekker schokkend, met veel rondspattend bloed. Moet dit ook allemaal maar kunnen? Vind je dat een juiste manier van omgaan met de vrijheid?

Als de meeste mensen vinden dat alles maar moet kunnen en als zij het zwak vinden om rekening te houden met andermans gevoelens, dan is er op den duur in de maatschappij geen enkele plaats meer voor kwetsbaarheid. Is dat nou vrijheid?

Van mij mag het allemaal wel wat minder kwetsend. Ik vind het niet fijn om zulke voorbeelden als hierboven te verzinnen. Ik juich grofheid niet toe en zal te grove taal of afbeeldingen of kunst nooit promoten als vrijheid. Want ik wil een wereld waarin plaats blijft voor empathische mensen. We zijn geen robots.

Groeten,

Tine de Jong

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-15 jaar), NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), en Reset (filosofische roman). Daarnaast ontwikkelt ze nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken, geeft studiebegeleiding en doet photoshoots.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Geen plaats voor kwetsbaarheid.

  1. Weet je dat je oprechte moslims kwetst als je foto’s op het internet plaatst van foto’s in de wijnbar en oprechte vegatariërs en dierenliefhebbers met foto’s van biefstuk op je bord?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s