De harten van Bon-Mal en Mal-Bon.

Ieder mens heeft bij de geboorte een hart gekregen. Niet alleen om het eigen lichaam in leven te houden, maar ook om anderen te beschermen.

Harten proberen elkaar altijd te helpen. Helaas kunnen harten soms hun werk niet meer zo goed doen. Een hart kan vervuild raken en vermoeid of blind worden door wat er in het hart is blijven zitten. In een hart kunnen allerlei dingen zitten. Liefde en geluk bijvoorbeeld, maar ook wrok en jaloezie. Sommige dingen laten het hart vrij zweven, andere dingen kluisteren het hart aan de grond.

Maar zélfs als harten het heel moeilijk hebben, zullen ze altijd nog andere harten willen helpen.


De harten van Bon-Mal en Mal-Bon.

Er waren eens twee kinderen. Ze werden door iedereen Mal-Bon en Bon-Mal genoemd. Ze droegen dus allebei de woorden Mal en Bon in hun naam. Mal betekende slecht, Bon betekende goed, en zo kon je zien dat ze allebei zowel goede als slechte kanten hadden. Dat was niet hun enige overeenkomst. Ze hadden ook allebei iets verdrietigs meegemaakt waardoor er een grote traan in een hoek van hun hart was achtergebleven.

Op een dag botste Mal-Bon tegen Bon-Mal aan. Misschien deed hij dat expres maar misschien ook niet. Misschien had hij haast en kwam hij per ongeluk tegen Bon-Mal aan.

Bon-Mal zei: “Hee, hou op.” Het kan zijn dat hij dat uit irritatie zei, maar dat hoeft niet. Misschien was hij geschrokken en flapte deze zin uit zijn mond voor hij het zelf doorhad.

“Hou zelf op!” zei Mal-Bon terug en hij gaf Bon-Mal een duw. Toen veranderde er wat in zijn hart; in het midden van zijn hart ontstond een klein vlekje. Een klein maar machtig vlekje. Het straalde kou af. Mal-Bon duwde nog eens.

Bon-Mal ging recht voor Mal-Bon staan en zei: “Ik ga echt niet terugduwen ook al wil jij dat nog zo graag.” Toen veranderde er ook iets in zijn hart; in het midden van zijn hart ontstond een klein plekje. Een klein maar krachtig plekje. Het straalde warmte af.

Mal-Bon kon het niet laten om een derde keer te duwen. Harder dan de vorige keren. Toen Mal-Bon zag dat Bon-Mal wankelde, grijnsde hij. Het machtige vlekje in zijn hart groeide.

“Zwakkeling,” siste Mal-Bon. De machtige vlek zwol op en raakte de traan in de hoek van zijn hart. Door de kou begon de traan langzaam te bevriezen.

Even wilde Bon-Mal terugschelden. Hij hield zich in. Het krachtige plekje werd iets groter en verwarmde heel zijn hart.

Mal-Bon greep zijn kans en trapte Bon-Mal venijnig onderuit.
Daar lag Bon-Mal op de grond.

Mal-Bon zag dat Bon-Mal pijn had en voelde een koude rilling door hem heengaan. Daarna niks meer. Onverschillig gaf hij gaf hem een trap na.

Bon-Mals hart ging als een razende tekeer. Een paar tellen voelde Bon-Mal angst en pijn, maar het krachtige plekje in zijn hart groeide mee met elke heartbeat. Bon-Mal kwam overeind. Hij voelde zich zeker. Hij liet zich niet langer slecht behandelen.

“Had je nog niet genoeg gehad?” daagde Mal-Bon hem uit. De machtige vlek bezette bijna alle ruimte van zijn hart. De traan, die inmiddels helemaal bevroren was, kwam in de verdrukking. “Je kunt nog meer krijgen hoor!” Mal-Bon haalde uit met zijn rechtervuist.

Bon-Mal weerde af.
Nog eens haalde Mal-Bon uit.

Bon-Mal ving zijn arm op en hield hem stevig vast. Hij voelde zich plotseling ongelooflijk sterk. Hij zou keihard aan Mal-Bons arm kunnen trekken en Mal-Bon op de grond kunnen slingeren, maar hij deed het niet. De warmte van de krachtige plek in zijn hart maakte hem niet opgejaagd en verhit, maar werkte aangenaam kalmerend. Ook zorgde de warmte ervoor, dat de traan in zijn hart voor een groot deel verdampte. Zo kon zijn hart alles beter waarnemen dan toen de traan nog het zicht vertroebelde.

Mal-Bon rukte zich woedend los. Hij stond op het punt genadeloos toe te slaan.

Het hart van Mal-Bon besefte dat het hart van Bon-Mal groot gevaar liep: als Mal-Bon door zou gaan met vechten zou Bon-Mal bezwijken en zijn hart met hem. Dat wilde Mal-Bons hart voorkomen. Maar het lukte niet om in te grijpen. Door de dingen waarvan het hart vol was geraakt, kon het hart steeds slechter zien en moeilijker in beweging te komen.

Tegelijkertijd wist Bon-Mals hart dat het hart van Mal-Bon ook groot gevaar liep: de bevroren traan was zo in verdrukking gekomen door de machtige vlek, dat de traan kon breken. Mal-Bons hart zou voor altijd beschadigd raken door de uiteenspattende ijssplinters.

Toen keek Bon-Mal Mal-Bon aan. Niet met haat of revanche in zijn ogen, maar met een open, warme en krachtige blik omdat zijn hart contact legde met het andere hart. Op dat moment ontmoette de warmte van Bon-Mals hart de kou in Mal-Bons hart.

Mal-Bons hart koesterde zich dankbaar aan de warmte. Die warmte kwam zo krachtig binnen, dat de bevroren traan in een fractie van een seconde ontdooide. De machtige vlek werd erdoor overspoeld en kromp ineen.

Mal-Bon draaide zich om en rende weg met een hart dat nog nooit zo zwaar had gevoeld.
Het hart van Bon-Mal keek hem na en wenste Mal-Bons hart beterschap.

De volgende dag gebeurde weer zoiets maar dan precies andersom. Toen was het dus Bon-Mal die agressief deed en Mal-Bon die zich inhield. En weer een dag later gebeurde weer zoiets, alleen werd er toen niet geduwd en geschopt maar geschreeuwd en uitgelachen. Iedere dag gebeurde er wel wat. En iedere keer werden ruzies beëindigd of opgelost doordat de harten contact maakten.

 Zorg daarom dat je steeds weer warmte uitnodigt in je hart zodat jouw hart andere harten kan blijven helpen.

Door Tine de Jong – Veenstra.

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-18 jaar) en NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), ontwikkelt nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken en is huiswerkbuddy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s