142.857 keer.

Er was eens een park waar Galloway runderen graasden, waar mensen konden sporten en waar zij hun honden los konden laten lopen. Jarenlang werd er gefluisterd dat er ’s nachts in dat park een zwerver sliep. Niemand wist wie hij was. Niemand had hem ooit gezien, niet goed in elk geval. Er was geen verlichting in het park en je moest wel echt een held zijn om in het donker door het park te gaan. Stel je voor dat er plotseling zo’n Galloway voor je neus stond!

De zwerver zorgde ervoor dat hij ’s morgens verdwenen was voordat er mensen in het park kwamen. Soms lukte dat niet helemaal. Want er waren natuurlijk best mensen die het toch waagden om ’s nachts door het park te fietsen. En er waren ook mensen die voor dag en dauw hun hond uitlieten in het park. Maar ze ontweken hem.

Op een dag, heel vroeg in de ochtend, liep er een meisje door het park. Haar hond rende ervandoor. Na meerdere keren roepen kwam hij nog niet terug. Ze ging naar hem op zoek in de bosjes. En daar zag zij de zwerver liggen. Hij werd net wakker en stond traag op.
“Goedemorgen meneer”, zei het meisje vriendelijk. Ze wist niet of hij haar teruggroette; ze hoorde niks en ze kon het ook niet aan zijn gezicht zien. Die was verborgen achter een grote capuchon.

Even later kwam het meisje een vrouw tegen, die treurig in het rond keek.
“Bent u uw hond ook kwijt?” vroeg het meisje.
“Nee hoor,” snikte de vrouw zachtjes. Ze maakte zo’n eenzame indruk op het meisje, dat het meisje besloot een praatje met haar te maken. Ze vertelde haar dat ze de zwerver had gezien.
“Heb je iets tegen hem gezegd?” vroeg de vrouw.
Het meisje knikte. “Ik heb Goedemorgen meneer gezegd.”
“Goed zo! Goed zo!” riep de vrouw blij. Ze fleurde ineens helemaal op.
Verwonderd vroeg het meisje aan de vrouw of zij de zwerver misschien kende.

“Hij heet Adriaan,” zei de vrouw. “Adriaan was een goede jongen, maar hij dronk teveel. Hij werd van school getrapt en hij verloor ieder baantje dat hij kreeg. Elke keer beloofde hij dat hij niet meer zoveel zou drinken, maar hij deed het toch. Als zijn vrienden hem dronken aantroffen in de kroeg, zeiden ze: ‘Wat ben je toch een rund! Je verknalt je eigen leven!’ Adriaan probeerde van de alcohol af te blijven, maar als het hem tegenzat zocht hij troost in de fles. Hij raakte verslaafd en het ging van kwaad tot erger. Hij stal af en toe geld om sterke drank te kunnen kopen. Hij werd gepakt maar kwam altijd weer gauw op vrije voeten omdat hij beloofde af te kicken.”
“Is dat gelukt?” vroeg het meisje.
“Het ging even goed. Hij kreeg een huisje. Hij kreeg een vriendin: Sabina. Hij was goed voor haar. Maar hij ging toch weer aan de drank. De politie vond hem laveloos langs de kant van de weg. Toen Adriaan weer bijkwam, schold de politieman hem uit voor domme rund. De politie belde daarna Sabina om hem op te halen. Toen Adriaan bij haar in de auto zat, zei hij dat hij dorst had. Sabina zette hem boos uit de auto. Dat was hier vlakbij. Adriaan haalde zijn schouders op en liep slingerend dit park in. ‘Wat ben jij toch een ongelóóflijke rund!’ riep Sabina hem na.”

“Iedereen noemde hem een rund,” merkte het meisje op.
“Precies,” zei de vrouw. “Exact 142.857 keer is hij rund genoemd. Maar weinig mensen weten dat 142.857 een magisch getal is. Als je 142857 keer wordt uitgescholden voor eenzelfde dier, zul je gedoemd zijn elke dag als dat dier te leven. Alleen als je slaapt ben je een mens. Zodra je opstaat verandert je gedaante langzaam in een dier. Pas als Adriaan 142.857 keer zal horen dat hij als mens wordt aangesproken, zal hij weer normaal worden.”

De hond van het meisje kwam er kwispelend aangerend.
“Ik moet gaan,” zei het meisje. “Bedankt voor uw verhaal.” Het meisje gaf de vrouw een hand om afscheid te nemen. “Tot ziens mevrouw…”, zei ze.
“Zeg maar Sabina.. ik ben Sabina.”

Door Tine de Jong – Veenstra.

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-18 jaar) en NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), ontwikkelt nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken en is huiswerkbuddy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s