Zeilen in de woestijn.

Er woonde eens een jongen in een woestijndorp. Hij droomde dag en nacht van een eigen zeilschip. Maar hij had geen geld om ook maar het kleinste scheepje te kopen. Er was in de woestijn ook geen water te bevaren. Toch wilde hij zielsgraag zeilen.

Elke keer als hem gevraagd werd wat hij later wilde worden, dan zei hij: ”Schipper.” Alle bewoners van het woestijndorp lachten hem uit.

Als klein jochie knoopte hij zijn zakdoek tussen twee potloden. Zodra het begon te waaien stak hij die potloden in de lucht. Hij schaterde het uit van plezier omdat hij zo precies kon voelen waar de wind vandaan kwam.
“Niet doen,” zeiden zijn ouders. “Je zakdoek is om je neus mee te snuiten en potloden zijn om mee te tekenen.”

Toen hij iets ouder was, knoopte hij zijn T-shirt tussen de touwen van een schommel. Het begon zo hard te waaien dat de schommel omhoog bleef staan. Dat vond hij geweldig, omdat hij zo precies kon zien met hoeveel kracht de wind ertegen duwde!
“Niet doen,” zeiden zijn ouders. “Je T-shirt is om te dragen en de schommel is om op te schommelen.”

Nog iets ouder knoopte hij zijn laken tussen twee palmbomen. Hij bekeek vol interesse hoe de bomen meebogen met de wind. “Mag ik de bomen kappen?” vroeg de jongen. “Ik wil één stam uithollen. Dat wordt de romp van mijn boot. En van de andere stam maak ik de mast.”
“Niet doen,” zeiden zijn ouders. “Je laken is om onder te liggen en de bomen dienen voor schaduw.”

“Wat bezielt dat kind toch steeds?” dachten alle dorpelingen. “Hij kan beter leren hoe hij tenten kan bouwen en hoe hij op dieren kan jagen.”

Toen hij een jongeman was, gebeurde er iets dat niemand had verwacht; door een wolkbreuk overstroomde het hele woestijndorp. Iedere inwoner verdronk. Ook de jongeman die altijd braaf naar zijn ouders had geluisterd.

 

© Tine de Jong – Veenstra.

Advertenties

Over tinexpression

Tine is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is auteur van DROOM 'R OVER (jeugd 11-18 jaar) en NABIJ DE LIEFDE (gedichtenboekje), ontwikkelt nieuwe spellen op maat die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken en is huiswerkbuddy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zeilen in de woestijn.

  1. Als het verhaal meer potentie heeft dan is het een mooie sage…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s